Muligheter og utfordringer i samhandling og kommunikasjon mellom Nord-Norge og Kina

Nord-Norge-Kina-konferanse - Klikk for stort bildeNord-Norge-Kina-konferanse

-Hva kan de offentlige institusjonene bidra med?

Konferansen er en del av et prosjekt initiert av UiT Norges arktiske universitet, Nordland fylkeskommune ved Narvik videregående skole og Narvik kommune. Prosjektarbeidet er økonomisk støttet av Nordland fylkeskommune og Sparebanken Nord-Norge.

Bakgrunnen for konferansen er Nordland fylkeskommunes intensjonsavtale med Zhejiangprovinsen fra 2010 og det mangeårige samarbeidet tidligere Høgskolen i Narvik har hatt med flere kinesiske universitet. Nylig ble avtalene med Zhejiang Technical University og Zhejiang Sci-Tech University fornyet som noen av de første etter normaliseringen mellom Norge og Kina.

Kina har også vist økende interesse for nordområdene, jfr. observatørstatus i Arktisk Råd. I tillegg har veksten av turister fra Kina til Norge vært formidabel de siste årene. Bare fra mars 2016 til mars 2017 viser oversikt for hotellovernattinger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at antall turister fra Kina har økt med ca. 65%. Dermed øker også behovet sterkt for kompetanse i hele reiselivsbransjen.

Vi tar også med at i Narvik bygges Norges nest lengste hengebru (ferdig i 2018) der en av hovedentreprenørene er kinesisk, og flere lokale og regionale bedrifter handler aktivt med Kina. Generelt ser vi en stadig økende interesse for næringssamarbeid med kinesiske bedrifter, utdanningsinstitusjoner og myndigheter.

Man er nå kommet til en fase der det er behov for både økt kunnskap om hvilke behov nord-norsk næringsliv har som samhandler/ønsker å samhandle med Kina, og hva det offentlige utdanningssystemet kan legge til rette for og bidra med. Perspektivet er hele tiden i aksen næring–språk–kultur, og det dreier seg om brubygging i både bokstavelig og symbolsk forstand.

Konferansen skal derfor tjene som et ledd i kompetanseinnhenting, nettverksbygging samt å spre informasjon om temaet. Vi håper at konferansen skal lede til prosjekter som vil styrke samhandlingen med Kina over tid.

Fant du det du lette etter?